În 2023, un client român a contactat Genugten Agri cu solicitarea de a proiecta și construi o fermă complet nouă pentru scroafe. După mai multe discuții, compania a primit în același an comanda pentru a începe întregul proces. Proiectul a fost dezvoltat în colaborare cu parteneri locali, acordând o atenție deosebită arhitecturii și calculelor structurale.
După obținerea autorizației de construcție și finalizarea contractelor, construcția adăposturilor a început în vara anului 2023, în colaborare cu Avril SRL, partenerul de construcție al Genugten Agri în România.
Noua fermă va fi, cel mai probabil, cea mai modernă fermă de scroafe din România, fiind complet echipată cu cele mai noi tehnologii. Au fost alese boxe de fătare cu mișcare liberă, care includ un sistem individual de hrănire cu Freeda electronic sow feeding. În plus, scroafele gestante sunt cazate în grupuri mari, cu stații de selecție Freeda și sisteme integrate de cântărire.
Ferma dispune de propria sa hală pentru vieri și un laborator de inseminare artificială, permițând astfel producerea materialului seminal în locație. Acest aspect îmbunătățește biosiguranța și oferă o mai mare siguranță în aprovizionarea cu material seminal – un factor esențial, având în vedere locația izolată a fermei.
Pentru creșa de purcei, a fost ales un sistem de încălzire prin pardoseală din beton, care asigură un climat stabil și îmbunătățește bunăstarea animalelor. În plus, pardoseala din beton sprijină dezvoltarea sănătoasă a picioarelor purceilor pe măsură ce aceștia cresc.
Toate adăposturile sunt echipate cu ventilație prin plafon, utilizând sistemul Soft-Air, iar aerul proaspăt care intră este răcit prin sistemul Genugten Agri Pad-Cooling, menținând un climat optim chiar și în zilele toride de vară.
Fiecare dintre cele trei clădiri este prevăzută cu o cameră centrală pentru spălarea aerului, amplasată strategic în structura de beton a acoperișului. Această soluție permite integrarea facilă a sistemelor de spălare a aerului la o dată ulterioară.
În hala scroafelor gestante, au fost instalate schimbătoare de căldură cu lamele de la R&R Systems BV, care folosesc aerul evacuat ca sursă de energie pentru sistemul de pompe de căldură. Ferma este dotată cu un sistem de pompe de căldură de 250 kW, care asigură o încălzire durabilă. Acest sistem a fost dezvoltat în strânsă colaborare cu R&R.
Pentru a crea un mediu de lucru optim, adăposturile sunt echipate cu ferestre de lumină de-a lungul întregii fațade, asigurând o cantitate mare de lumină naturală. Acest lucru nu doar că îmbunătățește bunăstarea animalelor, dar contribuie și la crearea unui mediu de lucru mai plăcut pentru angajați.
Ferma este, de asemenea, dotată cu drumuri din beton, garduri și un siloz de dejecții din beton de la Wolf System, care permite agitarea eficientă a dejecțiilor. Acest lucru sprijină utilizarea optimă a acestora în agricultură.
Odată cu finalizarea acestui proiect complet și orientat spre viitor, clientul român este pregătit să producă purcei pentru piața românească în următorii 30 de ani.